[vorige] [index] [volgende]Ongezonden brieven

Hossen

As di blaojkje uitkom duurut nog bek‚‚nt twee weke: dan goan we weer laache! Dan goa ik weer noar het Broab‚‚ntse l‚‚nd woar munne wieg heet gestoan. Dan goan we kaarnavalle! Meej Kaarnaval
is iedereen gelijk. Of ge nou veur of noa negentienvajventaachetig unne lesboer ben geworre, da nukt allemoal niks. Agge moar leut 'et! Agge moar kan 'ossen.
Of gij unne veur- of unne nao-'osser bent, da naoit niks. Ut goat om ut 'ossen. Ge mot deur-'ossen!
As gij unne nao-'osser bent krijde van mij wel un extra pilske. Moar dan motte verder wel oew kop 'ouwe! Munne vriend Loek 'Erm‚‚ns, ge wit wel die van NŰnderwijs en Weejteschaappe, kom ook altijd kaarnavalle. Hij zee laotst tegen mij: 'Ik voel me net unne klaogmuur! Ze blijven moar klaogen, die leraoren. Ge kunt er ginnen rechten veur meej trekken. Kende gij unne beroepsgroep meej zoveul vak‚‚nsiedoagen die zo kunnen zoaniken? Beginnen ze nou weer ouwe koeien uit dun slŰŰt te 'oalen. Da ut toch nie zo goed war wa ze zestien joar geleje 'ebbe afgesproke. Ik wor dur haartstikke gek van. Ouwe koeie? Gek? Witte wa, ik kom deez' jaar as gekke koej verkleed, meej un stel uiers op munne kop en un koejevel om me heen!' 'Pas moar op, Loek, zee ik, 'da ze oe nie veur unnen echten gekken koej aonzien. Veur dagge ut wit, stoan oew 'ersenen op sterk woater.' Gelaache da we 'ebbe!

KIELEGAT Prins 'Erkuul I

Gelijke behandeling

Ik heb met blijdschap kennisgenomen van het nieuws dat Mientje Zuketto, docente uit Limburg door de Commissie Gelijke Behandeling in het gelijk is gesteld: zij is als vrouw door de hos-operatie gediscrimineerd. Dit heeft mij als na-hosser doen besluiten om zelf ook een operatie te ondergaan. Ik laat me in de zomervakantie ombouwen tot vrouw. Ik heb als transsexuele docent mijn geaardheid jarenlang moeten onderdrukken. Als MBO-docent Metaal op niveau 2 heb ik tegen wil en dank in een machocultuur moeten werken. Ik waagde de stap niet te zetten, bang als ik was voor de hoon van collega's en leerlingen. Nu durf ik het eindelijk aan. Het gaat me nog geld opleveren ook! Ik ben me al aan het omscholen. De meester van Metaal wordt de juf van Verzorging.

AMSTERDAM EugŤne Timmermans (per 1-8-2001 Eugenie Timmermens)

Oudere nahosser

Ik ben het kind van een oudere nahosser. Toen ik opgroeide zag ik mijn vader nooit. Overdag was hij aan het werk, 's avonds en in het weekend was hij aan het studeren. 'Waarom doet papa nooit leuke dingen met ons?' vroeg ik vaak aan mijn moeder. 'Papa moet MO-aktes halen, jongen, 'zei mijn moeder steevast, 'dan kan hij meer centjes gaan verdienen.' In 1985, hij was bijna klaar met zijn MO-aktes Frans, Duits en Engels, werd opeens de hos ingevoerd. Mijn vader kon fluiten naar zijn hogere eindschaal. Hij is nooit meer dezelfde geworden. 's Avonds zat hij urenlang in zijn stoel. Het enige wat hij zei was 'Mozes kriebel, Mozes kriebel'

DEN HAAG Koos P. (voorzitter zelfhulpgroep tweede generatie anonieme oudere nahossers)

Zij-instromer

Ik ben afkomstig uit het bedrijfsleven en sinds kort werkzaam op de ICT-academie in Amsterdam als docent informatica. Ik heb als 24-jarige al een glanzende carriŤre in de IT-business achter de rug. Als zestienjarige had ik al mijn eigen webdesignburootje, op mijn eenentwintigste was ik data base marketeer bij World On Line, daarna groeide ik door tot information officer bij Letsbuyit om daarna door te stoten tot business controller bij Newconomy. Ik beschouw mezelf als een nichespeler voor het segment onderwijs. Ik heb een no nonsense hands-on, pro-actieve instelling en toon leadership en drive. Obviously moesten mij de juiste incentives geboden worden om mijn talenten in dienst te stellen voor deze backward business. Ik ben schaal 15 als startsalaris overeengekomen, een BMW 7-serie leasebak (een chauffeur heb ik geweigerd) en een meerderheid in het aandelenpakket van dit ROC wanneer we over twee jaar een beursgenoteerde onderneming zijn. Salarisachterstand van nahossers? Het gaat hier basically om peanuts. Ik ben zelf ook een nahosser maar mij hoor je niet klagen!

AMSTERDAM M. deKeffer

De Raaf

[vorige] [index] [volgende]