[vorige] [index] [volgende]

Het raadsel van De Raaf: win een boekenbon van fl 50!

Beste collega's, 'puzzelen, daar heb ik geen tijd en geen geduld voor', hoor ik u al zeggen. Maar wat heeft u het afgelopen jaar dan gedaan? Heeft u niet voortdurend de meest raadselachtige afkortingen moeten ontcijferen? Heeft u zich niet opnieuw allerlei zeer cryptische begrippen eigen moeten maken? Heeft u niet een weg moeten vinden in het doolhof van ASA-speak en MTRO-jargon? Hebben de heren Romizowski en De Block u geen slapeloze nachten bezorgd met hun codering die zo onbegrijpelijk is dat zij in de Tweede Wereldoorlog gebruikt had moeten worden? De Duitsers hadden hem nooit gebroken! Kortom, u bent een kei geworden in de denksport. Test uw parate MTRO-kennis en los dit raadsel op. Er zijn 11 vakjes met een *. Indien u hier de juiste letters invult krijgt u 11 letters waaruit u de namen van twee landen kunt vormen. Dit zijn de landen waar De Raaf deze zomer naar toe vliegt. Stuur uw oplossing van de puzzel en de namen van de twee landen per post, fax of e-mail naar de Halte Maasstraat. Voor de winnaar is er een boekenbon van 50 gulden en er zijn mooie troostprijzen. De oplossing wordt gepubliceerd in het eerste nummer van HM na de vakantie. Uit een onlangs gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek bleek dat de gemiddelde mens na twee weken vakantievieren gemiddeld 25% van zijn denkvermogen kwijtraakt. Voor docenten (en studenten) betekent dat dus dat zij eind augustus nagenoeg blanco aan het nieuwe schooljaar beginnen. Daarom biedt De Raaf u deze service aan om uw geest scherp te houden en uw moeizaam opgebouwde inzichten niet te laten vervliegen. Dus collega's, waar u zich de komende tijd ook moge bevinden, welke nieuwe horizonten u ook moge verkennen , neem uw HM mee en blijft uw hersenen net zo lang pijnigen tot u de juiste oplossing hebt gevonden. Onze digitale abonnees worden van harte uitgenodigd om mee te denken, hoewel De Raaf niet-ingewijden kansloos acht voor de hoofdprijs. Veel puzzelvreugde!

1

     

 

 

 

 

 

2

 

3

 

4

5*

6

 

7

 

8

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

10

   

 

11

   
 

 

12

 

 

 

 

 

13

 

14

   

 

 

 

 

 

 

 

15

               

 

 

 

 

16

   

17

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

   

 

 

 

 

 

 

 

19

             

 

 

 

 

 

 

20

   

*

   

21

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

23

24

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

25

   

26

   

*

           

 

 

 
 

 

27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

 

*

29

   

 

 

 

 

 

 

30

     

 

 

31

   

 

 
 

 

 

32

   

 

 

 

 

 

 

33

*

 

 

 

 

 

 
 

 

34

 

 

 

 

35

   

 

 

 

 

 

 

 

 

36

 

37*

     

 

38

   

 

 

 

 

 

 

 

39

   

 

 
 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

40

   

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

41

 

 

 

 

 

 

 

 

42

   

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43

 

 

 

 

 

 

 

*

 

44

       

 

45

 

46

 

 

 

 

 

47

 

48

 

*

 

 

 

 

 

49

             

50

       

51

 

52

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

53

   

 

HORIZONTAAL 1 Gangbaar aantal verbeterpunten bij nascholingen 2 Afkorting van docent met marrrkante tongpunt-r 4 De MTRO heeft er ongeveer één per 25 studenten 10 Gek om een Grande Dame zo aan te duiden. 11 In de tweede helft zit bij deze goedlachse meid weinig leven 14 Jongste bediende met B2-status 15 Je moet wel een masochist zijn als je in zo'n gezelschap iets wilt opsteken. 16 Eindredacteur met luchtje 18 Voormalig germanist met hoge kwaliteitseisen 19 Manier om studenten in beweging te krijgen 20 Als literair begaafd imker ruik je dat er hier iets mis is 21 Moeder aller vakken (volgens haar docent) 23 Plaatsje in Friesland getroffen door MKZ 25 Deze onderwijskundige vakterm gaat het bevattingsvermogen te boven 28 Amersfoortse Kloosterorde 29 Soort onderwijspolitie 30 Ze maken wel een hoop herrie in die eettent 30 In het Koninklijk Instituut voor de Tropen leren ze op drie niveaus 32 Reeks personen die een rondedans uitvoeren alsmede één van de 93 meest gebruikte MTRO-afkortingen 33 De I-grec is een voorwaarde voor deze conciërge 35 Bruto-inkomen van voorhosser met papadag 36 De eerste letter van zijn voornaam en de laatste letter van zijn achternaam geeft één van de activiteiten aan van deze docent 37 Het is een opgave om dit materiaal op persoonlijke titel te herschrijven 38 Kun je me wat inlichtingen geven over de Italiaanse radio en televisie? 39 Als je uitsluitend kwaliteitslessen verzorgt laat je je niet korten 40 Is het nu van origine "de" of "het" ? 42 Hierin bent u allen werkzaam 44 Onbedoeld trefpunt voor studenten 49 Voor buitenstaanders onbegrijpelijk MTRO-jargon om een tijdseenheid aan te duiden 52 Één van onze kweekvijvers 53 Hulpmiddel dat studenten vroeger allemaal bij zich hadden.

VERTICAAL 1 Drieletterwoord in uw hoofd 3 Territoria die de student zich toeëigent 4 Als u denkt dat deze afkorting iets met onderwijs te maken heeft zit u op een andere golflengte. 5 Toetscodering die is uitgevonden om docenten gek te maken 6 Ouderwetse lengtemaat 7 Een student zonder dit document spoort niet 8 Wat capabele managers moeten doen om geen slippertjes te maken staat hierin omschreven 9 Zo noemt van Gaal zijn keeper en Barbara haar vak 12 De Gentleman; De uitgetreden Kloosterling; Het Opperwezen 13 springplank voor studenten naar betaalde baan 17 Deze revolutionaire onderwijskundige aanpak wordt in 2003 omgedoopt in de "hutkoffermethodiek" 22 Soort wetenschap waarvoor je aan de schandpaal wordt genageld als je Boonstra heet, maar die je volgens Mariet juist moet activeren 24 Begrip ontwikkeld door studeerkamergeleerden met weinig realiteitszin, staat garant voor kafkaëske toestanden 25 Knappe taxichauffeur als je het plein kunt vinden dat naar die man genoemd is 26 Onderwijskundige term die, indien bekakt uitgesproken, voor het gevoel doelmatig klinkt 27 Als je dit model toepast kom je er vanzelf achter dat je er beter eerder uit kunt stappen 28 Archaïsche aanspreekvorm 34 Dit vak is omgekeerd een aanduiding voor een docent die een eigen leven is gaan leiden (de aanduiding) 41 Nummer met vijf getallen dat elke MTRO-docent uit zijn hoofd zou moeten kennen 43 Voor deze dame uit Oud-Zuid is het lesgeven een fluitje van een cent 44 Met zo'n vak leg je het fundament voor het MD-traject 45 Curriculum voor een dikzak 46 Als je bij die Belgische bank werkt, hoef je nog maar één dag naar school 47 Beheer van menselijke hulpbronnen 48 Verplicht speelgoed voor managers in opleiding 50 Krijg ik als docent dan ook korting in die chique winkelstraat? 51 Het is een lidwoord

 

 

 

 

Extra puzzel voor nieuwe studenten. Vul de juiste woorden in, dan kun je verticaal (van boven naar beneden) in de vakjes waar een sterretje (*) staat een MTRO-woord lezen. Veel plezier!

1

*

2

 

 

 

*

 

 

 

.

3

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

4

*

 

 

5

 

 

*

 

 

 

 

 

6

 

 

 

*

 

7

 

 

*

 

 

 

 

8

 

*

 

 

 

 

9

 

 

 

 

*

 

10

*

 

 

11

 

 

 

 

*

 

 

12

 

 

 

*

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 1. Iets wat je al kunt maar nog niet helemaal (15)
 2. Zo noemen wij een leerling (7)
 3. Zo heet het als de juffen en meesters met elkaar praten (3)
 4. Zo noemen wij het vak Nederlands (12)
 5. Blaadje waar je op schrijft wat je de afgelopen week hebt gedaan (7)
 6. Zo noemen wij de juf of meester die jullie bij de taken helpt (10)
 7. Zo noemen wij drinken op een schoolreisje (8)
 8. Daarin staat wat de juf of meester dit jaar moet doen (9)
 9. Zo noemen wij een krijtje (9)
 10. Zo noemen wij het als je iets fout doet (12)
 11. Dat bieden wij jou aan als je er te vaak niet bent (8)
 12. Daarop kun je zien van welke meester of juf je les hebt (is bijna elke week anders) (7)
 13. Zo delen wij hier de tijd in (4)

[vorige] [index] [volgende]